Reasoning Quiz for AFCAT II 2021: Analogy Questions

Reasoning Quiz for AFCAT II 2021: Analogy Questions



 Reasoning section plays important role in Defence Examination such as AFCAT and CAPFExam. The Reasoning  section is considered as a scoring part of exam but only if you are well versed with practice and tricks. These questions are very crucial in scoring good marks in written exams. 


Questions in AFCAT and CAPF  Exam are  asked  from Series, Venn Diagram, Syllogism, Blood Relation, Non Verbal questions, Verbal reasoning, military aptitude etc.  You must increase your speed of attempting the questions with 100 percent accuracy to score good marks in the written exam.


We have provided you FREE set of logical Reasoning Questions Quizs with detailed solutions in online format. You can practice the questions  online with time limit to get a feel of exam and time pressure. Practice verbal, non verbal, numerical & logical reasoning questions for upcoming defence exams


These Reasoning Questions has been framed by the experts. These questions are based on the important logical reasoning topic and are based on the latest defence exam pattern.

Reasoning Quiz: Analogy 


Q1. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two
words in the following word pair.
Butterflies : Lepidopterist
(a) Chromosomes: Botanist
(b) Postcards : Deltiologist
(c) Jewels : Jeweler
(d) Maps : Cartographer

S1. Ans.(b)
Sol.
Lepidopterist is the person who studies or collects butterflies
Deltiologist in the person who collects postcards.

Q2. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second
letter-cluster is related to the first letter-cluster.
GATE: HXYX: : SINK: _________
(a) TGSE
(b) TETD
(c) TESD
(d) TFSD

S2. Ans.(d)
Sol. +1, -3, +5, -7

Q3. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of
the following set.
(4, 14, 44)
(a) (11, 35, 107)
(b) (5, 15, 30)
(c) (7, 23, 69)
(d) (9, 30, 57)

S3. Ans.(a)
Sol. 4×3+2 = 14 ; 14×3+2 = 44
11×3+2=35 ; 35×3+2 = 107

Q4. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of
the following set.
(4, 152, 6)
(a) (5, 287, 8)
(b) (4, 179, 7)
(c) (3, 55, 4)
(d) (2, 208, 6)

S4. Ans.(d)
Sol. 6 3 - 4 3 = 152
6 3 - 2 3 = 208

Q5. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same way as are
the two numbers of the following number-pair.
7:85
(a) 3:31
(b) 2:9
(c) 5:43
(d) 8:113

S5. Ans.(d)
Sol. 7 2 + 6 2 = 85
8 2 + 7 2 =113

Q6. ‘Chickenpox’ is related to ‘Virus’ in the same way as ‘Ringworm’ is related to
‘____________’.
(a) Protozoan
(b) Bacterium
(c) Nematodes
(d) Fungus

S6. Ans.(d)
Sol. Chickenpox in caused by Virus.
Ringworm is caused by fungus.

Q7. Select the option that is related to the third number in the same way as the second
number is related to the first number.
54 : 41 :: 32 :
(a) 29
(b) 13
(c) 17
(d) 11

S7. Ans.(b)
Sol.
(5×4)×2+1 = 41
(3×2)×2+1 = 13

Q8. ‘Cardiologist’ is related to ‘Heart’ in the same way as ‘Chiropractor’ is related to ‘ .
(a) Skin
(b) Foot
(c) Chest
(d) Joints

S8. Ans.(d)
Sol. Joints

Q9. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of
the following set.
(4, 10, 23)
(a) (7, 23, 49)
(b) (3, 7, 17)
(c) (4, 12, 21)
(d) (2, 6, 15)

S9. Ans.(d)
Sol.
4×2+2 = 10, 10×2+3 = 23
2×2+2 = 6, 6×2+3 = 15

Q10. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the
second letter-cluster is related to the first letter-cluster.
MARKET : IEONCV :: THERMO :
(a) PLBUKQ
(b) JKCTKQ
(c) PLDSKQ
(d) JLZUKQ

S10. Ans.(a)
Sol.
-4, +4, -3, +3, -2, +2


No comments