Reasoning Quiz for AFCAT II 2021: Odd One Out Questions

Reasoning Quiz for AFCAT II 2021: Odd One Out Questions

 


 Reasoning section plays important role in Defence Examination such as AFCAT and CAPF Exam. The Reasoning section is considered as a scoring part of exam but only if you are well versed with practice and tricks. These questions are very crucial in scoring good marks in written exams. 


Questions in AFCAT and CAPF  Exam are asked from Series, Venn Diagram, Syllogism, Blood Relation, Non Verbal questions, Verbal reasoning, military aptitude etc.  You must increase your speed of attempting the questions with 100 percent accuracy to score good marks in the written exam.


We have provided you FREE set of logical Reasoning Questions Quizs with detailed solutions in online format. You can practice the questions online with time limit to get a feel of exam and time pressure. Practice verbal, non-verbal, numerical & logical reasoning questions for upcoming defence exams.


These Reasoning Questions has been framed by the experts. These questions are based on the important logical reasoning topic and are based on the latest defence exam pattern.

Reasoning Quiz: Odd One Out 

Q1. Three of the following four number -pairs are alike in a certain way and one is different.
Find the odd one out (CPO 2018 pyq set_2 Q.28)
(a) 13 : 29
(b) 9 : 17
(c) 7 : 11
(d) 11 : 25

S1. Ans.(d)
Sol. 13 : 29 → (13 × 3) – 10 = 29
9 : 17 → (9 × 3) – 10 = 17
7 : 11 → (7 × 3) – 10 = 11
11 :→ (11 × 3) – 10 = 23

Q2. Three of the following four words are alike in a certain way and one is different. Find
the odd one out.
(a) Venus
(b) Mercury
(c) Mars
(d) Moon

S2. Ans.(d)
Sol. Moon

Q3. Three of the following four number-pairs are alike in a certain way and one is different.
Find the odd one out.
(a) 345 : 678
(b) 123 : 456
(c) 234: 567
(d) 456 : 798

S3. Ans.(d)
Sol.
All except (d) have next digit +3.

Q4. Three of the following four number-pairs are alike in a certain way and one is different.
Find the odd one out.
(a) 49 : 82
(b) 36 :63
(c) 25 : 50
(d) 9 : 26

S4. Ans.(b)
Sol.
All have same logic except (b)

Q5. Three of the following four words are alike in a certain way and one is different. Find
the odd one out
(a) Rhombus
(b) Hexagon
(c) Parallelogram
(d) Ellipse

S5. Ans.(d)
Sol. Ellipse

Q6. Three of the following four number-pairs are alike in a certain way and one is different.
Find the odd one out.
(a) 865 : 722
(b) 378 : 255
(c) 756 : 633
(d) 967 : 844

S6. Ans.(a)
Sol.
Except(a), difference between all other numbers are 123

Q7. Three of the following four words are alike in a certain way and one is different. Find
the odd one out.
(a) Potato
(b) Carrot
(c) Cabbage
(d) Turnip

S7. Ans.(c)
Sol.
Except (c), all others are root vegetable

Q8. Three of the following four letter-clusters are alike in a certain way and one is different.
Find the odd one out.
(a) CHEL
(b) ZVXT
(c) VSUP
(d) MROV

S8. Ans.(b)
Sol.
Except (b), all other letter-clusters have vowels.

Q9. Three of the following four number-pairs are alike in a certain way and one is different.
Find the odd one out.
(a) 8 : 80
(b) 6 : 48
(c) 4 : 26
(d) 10 : 120

S9. Ans.(c)
Sol.
Except(c), all others are in [a(a+2)] format
4×6=24

Q10. Three of the following four number-pairs are alike in a certain way and one is
different. Find the odd one out.
(a) 56 : 11
(b) 78 : 13
(c) 12 : 3
(d) 34 : 7

S10. Ans.(b)
Sol.
5+6=11
7+8=15
1+2=3
3+4=7

No comments