Most Important Questions for AFCAT Exam

Most Important Questions for AFCAT Exam

Important Questions for AFCAT Exam


Q1-4. Choose the word which is nearest in meaning to the given word:-
Q1. Sagacious
(a) Stupid
(b) Truthful 
(c) Lustful 
(d) Discerning

Q2. Pontificate

(a) To speak authoritatively 
(b) To raise to higher office
(c) To act clumsily 
(d) To constitute

 Q3. Embellish

(a) Employ 
(b) Arrange
(c) Decorate 
(d) Design

Q4. Damp Squib

(a) Insignificant happening 
(b) An old technique
(c) Unsuccessful attempt 
(d) Short, shrill cry

Q5-8. Choose the word that best defines the given phrases:-

Q5. All agog

(a) Work helplessly
 (b) Lose consciousness
(c) In a state of excitement 
(d) Fall flat

Q6. Espirit de Corps

(a) Bravery 
(b) Loyalty 
(c) Subordination 
(d) Unity

Q7. Cloak and dagger
(a) To fight to a finish 
(b) To get into unexpected trouble
(c) To end the hostility 
(d) Like a spy

Q8. To be at the end of one‟s tether

(a) To feel offended 
(b) To draw moral attention
(c) To have no resources left 
(d) To think deeply

Q9-12. Choose the correctly spelt word:-
Q9. (a) Hindrance (b) Hinderance (c) Hindrence (d) Hinderence
Q10. (a) Perjery (b) Perjury (c) Purjury (d) Perjary
Q11. (a) Reminiscene (b) Reminiscence (c) Reminicence (d) Remeniscence
Q12. (a) Omminous (b) Omineous (c) Ominous (d) Omenous


Q13-16. Choose the word which is nearly opposite in meaning to the given word:-
Q13. Sporadic
(a) Rare (b) Frequent (c) Sharp (d) Coordinated
Q14. Exonerate
(a) Reject (b) Contract (c) Accuse (d) Admit
Q15. Parsimonious
(a) Generous (b) Selfish (c) Religious (d) Hereditary
Q16. Vindicate
(a) Censure (b) Favour (c) Indicate (d) Eradicate 

Q17-19. Read the following passage carefully and answer the questions given below it:-

Recently, a newspaper article mourned the total disappearance of the common house sparrow. This was a comment on the city‟s perceptible move towards edging out the flora and fauna of the city. In the rapid urbanization, multi-storied apartments grew and large scale felling of trees became necessary. Last week, however, seven pairs of these sparrows were spotted in a suburb. Possibly the greenery of this place has created a new habitat for these birds which like their proximity to human beings, and have made a comeback. A systematic development of trees and shrubs all over the city could woo the absentee house sparrow to our midst.

Q17. According to the passage, the birds have made a comeback to the suburb because they
(a) have been hunted down by the village people
(b) Love to be amidst human beings
(c) get food only where human beings live
(d) they have been deliberately brought back by biologists

Q18. In the passage the term “urbanisation” has been used to refer to
(a) the destruction of the greenery in the city
(b) construction of concrete structures on a large scale
(c) a change over from the rural life to the city life
(d) the movement of people from villages to cities

Q19. The phrase “absentee house sparrow” refers to
(a) the sparrow that makes infrequent visits
(b) the sparrow that has forgotten its habitat
(c) the sparrow that has gone away from the urban areas
(d) the sparrow that has become extinct

Q20-25 Select the most appropriate word from the options against each number:-
Watermelons ..(20).. to India by the 4th century A.D. Sushruta, the great Indian physician,
….(21)…wrote Sushruta Samhit, mentions that watermelons were grown ..(22).. the banks of the riverIndus. ….(23)....are also mentioned in ancient books. Sushruta calls it as Kalinda or Kalinga (henceKalingad in Marathi). It was…(24)..to China in the 10th or 11th century and …(25)… it is grown throughout
the tropics.

Q20. (a) came (b) go (c) arrived (d) started
Q21. (a) did (b) when (c) certainly (d) who
Q22. (a) above (b) outside (c) from (d) along
Q23. (a) it (b) they (c) some (d) that
Q24. (a) took (b) gave (c) taken (d) take
Q25. (a) also (b) though (c) now (d) tomorrow 


Answer: 

1(d)
2(a) 
3(c) 
4(c) 
5(c) 
6(d) 
7(d) 
8(c) 
9(a) 
10(b)
11(b) 
12(c) 
13(b) 
14(c) 
15(a) 
16(a) 
17(b) 
18(d) 
19(c) 
20(a)
21(d) 
22(d) 
23(b) 
24(c) 
25(c)



No comments