Important Questions for AFCAT Exam: Crack AFCAT 1 2020

Important Questions for AFCAT Exam: Crack AFCAT 1 2020

Important Questions for AFCAT Exam: Candidates who are keen to join Indian Armed Forces must pull up their socks and should focus totally on the written exam as time left is limited. Here, we are providing you the important questions with respect to AFCAT Exam. 


Q1-4. Which word or words explains the meaning of the following idioms:-

Q1. In a jiffy
(a) Outstanding 
(b) Suddenly 
(c) In a fix 
(d) Appropriate

Q2. Upto the hilt
(a) Completely 
(b) Upto the mark
(c) Upto the final decision 
(d) None of these

Q3. Man of Letters
(a) Who writes too many letters 
(b) An important person
(c) A politician 
(d) A literary person

Q4. Sangfroid
(a) Composure 
(b) Go on leave
(c) Changed Suddenly 
(d) Make an attempt

Q5-10 Select the most appropriate word from the options against each number:-
As home entertainment, television is rapidly becoming more (5) than any other form. A news broadcast becomes more immediate when people (6) actually see the scene (7) question and the movement of the figures. Films could be viewed in the (8) of the home and a variety of shows are also available. One of the advantages of travel programmes is the (9) of faraway places which many viewers would not (10) see.

Q5. (a) interesting (b) popular (c) powerful (d) purposeful
Q6. (a) could (b) would (c) might (d) shall
Q7. (a) of (b) with (c) as (d) in
Q8. (a) surroundings (b) assistance (c) comfort (d) privilege
Q9. (a) glimpses (b) image (c) portrait (d) picture
Q10. (a) possible (b) rather (c) else (d) otherwise
Q11-14. Choose the word which is nearest in meaning to the given word:-
Q11. Sporadic
(a) Epidemic 
(b) Whirling 
(c) Occasional 
(d) Stagnant

Q12. Genesis
(a) Style 
(b) Beginning 
(c) Movement 
(d) Relevant

Q13. Intransigent
(a) Authoritative 
(b) Impersonal 
(c) Strenuous 
(d) Unbending

Q14. Intimidate
(a) Mislead 
(b) Misplace 
(c) Frighten 
(d) Demoralise

Q15-18. Choose the word which is nearly opposite in meaning to the given word:-

Q15. Clemency
(a) Corporal 
(b) Intolerance 
(c) Compromise
(d) Sensibility

Q16. Cajole
(a) Nestle 
(b) Secede 
(c) Bully 
(d) Moisten 

Q17. Malevolent
(a) Kindly 
(b) Vacuous 
(c) Ambivalent 
(d) Primitive

Q18. Purgatory
(a) Reward 
(b) Celestial 
(c) Flawless 
(d) Proximity

Q19-21. Read the following passage carefully and answer the questions given below it:-
In spring, polar bear mothers emerge from dens with three months old cubs. The mother bearhas fasted for as long as eight months but that does not stop the young from demanding full access toher remaining reserves. If there are triplets, the most persistent stands to gain an extra meal at the expense of others. The smallest of the cubs forfeits many meals to stronger siblings. Females are protective of their cubs but tend to ignore family rivalry over food. In 21 years of photographing polar bears, I have only once seen the smallest of triplets survive till autumn.

Q19. With reference to the passage, the following assumptions have been made:-
I. Polar bears fast as long as eight months due to non availability of prey.
II. Polar bears always give birth to triplets.
Which of the assumptions given above is/ are true?
(a) I only 
(b) II only 
(c) Both I and II 
(d) Neither I nor II
Q20. Female polar bears give birth during
(a) Spring
(b) Summer
(c) Autumn
(d) Winter
Q21. Mother bear
(a) Takes sides over cubs
(b) Lets the cubs fend for themselves
(c) Feeds only their favourites
(d) Sees that all cubs get an equal share
Q22-25. Choose the word that best defines the given phrases:-
Q22. A Curtain Lecture
(a) To speak plainly
(b) Vulgar Ideas

(c) Private scolding of a husband by his wife
(d) Hate others

Q23. Square pegs in round holes
(a) A genuinely helpful person
(b) A Clever person

(c) People in the wrong jobs
(d) To be perplexed

Q24. In weal and woe
(a) By hook or crook 
(b) During illness
(c) in prosperity and adversity 
(d) During the operation

Q25. Globetrotters
(a) People against global philosophy 
(b) People indulging in treachery
(c) Intelligent minds 
(d) Travellers around the world


Solution

1(b) 
2(a) 
3(d) 
4(a) 
5(b) 
6(a) 
7(d) 
8(c) 
9(a) 
10(d) 
11(c) 
12(b) 
13(d) 
14(c) 
15(b) 
16(c) 
17(a) 
18(b) 
19(d) 
20(d) 
21(b) 
22(c) 
23(c) 
24(c) 
25(d)

No comments