Important Questions for AFCAT 2020

Important Questions for AFCAT 2020

Important Questions for AFCAT 2020: Candidates who are keen to join Indian Armed Forces must pull up their socks and should focus totally on the written exam as time left is limited. Here, we are providing you the important questions for AFCAT Exam. 


Q1-3. Read the following passage carefully and answer the questions given below it:-
In spring, polar bear mothers emerge from dens with three months old cubs. The mother bear has fasted for as long as eight months but that does not stop the young from demanding full access to her remaining reserves. If there are triplets, the most persistent stands to gain an extra meal at the expense of others. The smallest of the cubs forfeits many meals to stronger siblings. Females are protective of their cubs but tend to ignore family rivalry over food. In 21 years of photographing polar bears, I have only once seen the smallest of triplets survive till autumn.

Q1. Female polar bears give birth during
(a) Spring
(b) Summer
(c) Autumn
(d) Winter

Q2. Mother bear
(a) Takes sides over cubs
(b) Lets the cubs fend for themselves
(c) Feeds only their favourites
(d) Sees that all cubs get an equal share

Q3. With reference to the passage, the following assumptions have been made:-

I. Polar bears fast as long as eight months due to non availability of prey.
II. Polar bears always give birth to triplets.

Which of the assumptions given above is/ are true?

(a) I only (b) II only (c) Both I and II (d) Neither I nor II

Q4-9 Select the most appropriate word from the options against each number:-
As home entertainment, television is rapidly becoming more (4) than any other form. A news broadcast becomes more immediate when people (5) actually see the scene (6) question and the movement of the figures. Films could be viewed in the (7) of the home and a variety of shows are also available. One of the advantages of travel programmes is the (8) of faraway places which many viewers would not (9) see.

Q4. (a) interesting (b) popular (c) powerful (d) purposeful

Q5. (a) could (b) would (c) might (d) shall

Q6. (a) of (b) with (c) as (d) in

Q7. (a) surroundings (b) assistance (c) comfort (d) privilege

Q8. (a) glimpses (b) image (c) portrait (d) picture

Q9. (a) possible (b) rather (c) else (d) otherwise

Q10-13. Choose the word which is nearest in meaning to the given word:-

Q10. Intransigent

(a) Authoritative (b) Impersonal (c) Strenuous (d) Unbending

Q11. Intimidate

(a) Mislead (b) Misplace (c) Frighten (d) Demoralise

Q12. Sporadic

(a) Epidemic (b) Whirling (c) Occasional (d) Stagnant

Q13. Genesis

(a) Style (b) Beginning (c) Movement (d) Relevant 

Q14-17. Choose the word which is nearly opposite in meaning to the given word:-

Q14. Malevolent

(a) Kindly (b) Vacuous (c) Ambivalent (d) Primitive

Q15. Purgatory

(a) Reward (b) Celestial (c) Flawless (d) Proximity

Q16. Clemency

(a) Corporal (b) Intolerance (c) Compromise (d) Sensibility

Q17. Cajole

(a) Nestle (b) Secede (c) Bully (d) Moisten

Q18-21. Choose the word that best defines the given phrases:-


Q18. In weal and woe

(a) By hook or crook 
(b) During illness 
(c) in prosperity and adversity 
(d) During the operation

Q19. Globetrotters

(a) People against global philosophy
(b) People indulging in treachery

(c) Intelligent minds
(d) Travellers around the world

Q20. A Curtain Lecture
(a) To speak plainly
(b) Vulgar Ideas

(c) Private scolding of a husband by his wife
(d) Hate others

Q21. Square pegs in round holes

(a) A genuinely helpful person
(b) A Clever person

(c) People in the wrong jobs
(d) To be perplexed

Q22-25. Choose the correctly spelt word:-

Q22. (a) Equanimity (b) Equannimity (c) Equanimmisty (d) Equinimity

Q23. (a) Vetarinary (b) Veteninary (c) Veterinary (d) Vetniary


Q24. (a) Konnoisseur (b) Conoisseur (c) Connoisseur (d) Konoisseur


Q25. (a) Munifisent (b) Muneficent (c) Munificent (d) Munificient 


Answer Key
1(d) 
2(b) 
3(d) 
4(b) 
5(a) 
6(d) 
7(c) 
8(a) 
9(d) 
10(d) 
11(c) 
12(c) 
13(b) 
14(a) 
15(b) 
16(b) 
17(c) 
18(c) 
19(d) 
20(c) 
21(c) 
22(a) 
23(c) 
24(c) 
25(c) 

No comments