Important Questions for AFCAT 2020

Important Questions for AFCAT 2020




Q1-3. Read the following passage carefully and answer the questions given below it:-
Recently, a newspaper article mourned the total disappearance of the common house sparrow.  This was a comment on the city‟s perceptible move towards edging out the flora and fauna of the city. In the rapid urbanization, multi-storied apartments grew and large scale felling of trees became necessary. Last week, however, seven pairs of these sparrows were spotted in a suburb. Possibly the greenery of this place has created a new habitat for these birds which like their proximity to human beings, and have made a comeback. A systematic development of trees and shrubs all over the city could woo the
absentee house sparrow to our midst.

Q1. In the passage the term “urbanisation” has been used to refer to
(a) the destruction of the greenery in the city
(b) construction of concrete structures on a large scale
(c) a change over from the rural life to the city life
(d) the movement of people from villages to cities

Q2. The phrase “absentee house sparrow” refers to
(a) the sparrow that makes infrequent visits
(b) the sparrow that has forgotten its habitat
(c) the sparrow that has gone away from the urban areas
(d) the sparrow that has become extinct

Q3. According to the passage, the birds have made a comeback to the suburb because they
(a) have been hunted down by the village people
(b) Love to be amidst human beings
(c) get food only where human beings live
(d) they have been deliberately brought back by biologists

Q4-9 Select the most appropriate word from the options against each number:-

Watermelons ..(4).. to India by the 4th century A.D. Sushruta, the great Indian physician, ….(5)…wrote Sushruta Samhit, mentions that watermelons were grown ..(6).. the banks of the river Indus. ….(7)....are also mentioned in ancient books. Sushruta calls it as Kalinda or Kalinga (hence Kalingad in Marathi). It was…(8)..to China in the 10th or 11th century and …(9)… it is grown throughout
the tropics.


Q4. (a) came (b) go (c) arrived (d) started

Q5. (a) did (b) when (c) certainly (d) who

Q6. (a) above (b) outside (c) from (d) along

Q7. (a) it (b) they (c) some (d) that

Q8. (a) took (b) gave (c) taken (d) take

Q9. (a) also (b) though (c) now (d) tomorrow

Q10-13. Choose the word which is nearest in meaning to the given word:-

Q10. Embellish
(a) Employ 
(b) Arrange
(c) Decorate
(d) Design

Q11. Damp Squib
(a) Insignificant happening 
(b) An old technique
(c) Unsuccessful attempt 
(d) Short, shrill cry 

Q12. Sagacious
(a) Stupid 
(b) Truthful 
(c) Lustful 
(d) Discerning

Q13. Pontificate
(a) To speak authoritatively 
(b) To raise to higher office
(c) To act clumsily 
(d) To constitute

Q14-17. Choose the word which is nearly opposite in meaning to the given word:-

Q14. Parsimonious
(a) Generous 
(b) Selfish 
(c) Religious 
(d) Hereditary

Q15. Vindicate
(a) Censure 
(b) Favour 
(c) Indicate 
(d) Eradicate

Q16. Sporadic
(a) Rare 
(b) Frequent 
(c) Sharp 
(d) Coordinated

Q17. Exonerate
(a) Reject 
(b) Contract 
(c) Accuse 
(d) Admit

Q18-21. Choose the word that best defines the given phrases:-

Q18. Cloak and dagger
(a) To fight to a finish 
(b) To get into unexpected trouble
(c) To end the hostility 
(d) Like a spy

Q19. To be at the end of one‟s tether
(a) To feel offended 
(b) To draw moral attention
(c) To have no resources left 
(d) To think deeply

Q20. All agog
(a) Work helplessly 
(b) Lose consciousness
(c) In a state of excitement 
(d) Fall flat

Q21. Espirit de Corps
(a) Bravery 
(b) Loyalty 
(c) Subordination 
(d) Unity

Q22-25. Choose the correctly spelt word:-

Q22. (a) Omminous (b) Omineous (c) Ominous (d) Omenous

Q23. (a) Hindrance (b) Hinderance (c) Hindrence (d) Hinderence

Q24. (a) Perjery (b) Perjury (c) Purjury (d) Perjary

Q25. (a) Reminiscene (b) Reminiscence (c) Reminicence (d) Remeniscence 

Answer Key:

1(d) 
2(c) 
3(b) 
4(a) 
5(d) 
6(d) 
7(b) 
8(c) 
9(c) 
10(c) 
11(c) 
12(d) 
13(a) 
14(a) 
15(a) 
16(b) 
17(c) 
18(d) 
19(c) 
20(c) 
21(d) 
22(c) 
23(a) 
24(b) 
25(b)

No comments