Must Do Current Affairs for AFCAT 2020 Exam

Must Do Current Affairs for AFCAT 2020 Exam

Must Do Current Affairs for AFCAT 2020 Exam: Candidates who are keen to join Indian Air Force must pull up their socks and should focus totally on the written exam as time left is limited. AFCAT 2020 is going to held on 22 Feb and 23 Feb 2020. Here we have provided you must do current affairs for AFCAT 2020 Exam. Below we have provided you the PDF Link of all these Important Questions.



Q1. Vashishtha Narayan Singh, who challenged Einstein's theory, passed away recently who was he?
Ans. Mathematician 


Q2. Who is the chairman of the committee that will draft the new National Water Policy(NWP)?
Ans. Mihir Shah 


Q3. Which country had been accorded the status of partner country for the 39th India International Trade Fair, which held in New Delhi in November, 2019?
Ans. Afghanistan 


Q4. World’s first CNG port terminal will be established in which city of Gujarat?
Ans. Bhavnagar 


Q5. Which country has won 2019 Fed Cup Title in Tennis? 
Ans. France


Q6. Who has become the fastest Indian cricketer, and third overall Indian, to take 50 T20I wickets?  
Ans. Yuzvendra   Chahal


Q7. ‘Snagai Festival’ celebrated every year in which state of India?
Ans. Manipur


Q8. Which country won the 2019 Davis Cup title in Tennis?
Ans. Spain


Q9. Who was awarded the 28th Bihari Puraskar for 2018 for her novel ‘Swapnapash’?
Ans. Manisha   Kulshreshtha


Q10. Who won the 29th Vyas Samman for her novel ‘Kaagaz ki Nav’?
Ans. Nasera Sharma


Q11. Who won the 28th Vyas Samman for his novel ‘Jitne Log, Utne Prem’?
Ans. Leela Dhar Jagudi


Q12. Which Malayalam writer won the 2019 Jnanpith Award?
Ans. Akkitham Achuthan Namboothiri


Q13. Margaret Atwood won the 2019 Booker Prize along with Bernardine Evaristo, what is the name of her novel?
Ans. The Testament 


Q14. Bernardine Evaristo won the 2019 Booker Prize along with Margaret Atwood, what is the name of her novel?
Ans. Girl, Women, Other

Q15. Peter Handke won the 2019 Nobel Prize for?
Ans. Literature 


Q16. 2018 Nobel Prize for literature won by whom?
Ans. Olga Tokarczuk 


Q17. What is the name of the research center founded by the Nobel Laureate Abhijit Banerjee and Ether Dufflo?
Ans. Abdul Latif Jameel Poverty Action Lab


Q18. The third Military Literature Festival will be held in which city?
Ans. Chandigarh 


Q19. Prime   Minister Shinzo   Abe has become the   longest-serving Prime Minister   in the history of Japan   by   surpassing whose record?
Ans. Katsura Taro 


Q20. President   Ram Nath Kovind   awarded the President’s   Colour to which of the   following institution?
Ans. Indian   Naval Academy


Q21. Which state has ranked top in the Swachh Survekshan Grameen Awards 2019?
Ans. Tamil Nadu


Q22. Who won the WTA Finals Title 2019 in Tennis?
Ans. Ashleigh Barty 


Q23. US open 2019 won by Rafael Nadal in men’s single, who won it in women?
Ans. Bianca Vanessa Andreescu (Canada)


Q24. Which tennis player won the ATP Finals 2019 title, held at O2 Arena, London?
Ans. Stefanos Tsitsipas 


Q25. First meeting of National Ganga Council chaired by PM Narendra Modi, organized in which city?
Ans. Kanpur


Q26.    Shashi Tharoor   was recently chosen   for the prestigious Sahitya   Akademi Award 2019 for his which   book?
Ans. An Era of Darkness: British Empire in India


Q27. Who   has become   the Most Googled   Person Of The Year   In India 2019?
Ans. Abhinandan Varthman 


Q28. Syed Modi International Tournament 2019 won by Carolina Marin in Women’s Category, who won in Men’s single?
Ans. Wang Tzu Wei  


Q29. Who swear in as the new President of Mauritius in December,2019?
Ans. Prithvirajsing Roopan 


Q30. Who has become the prime minister of Finland who also become the youngest Prime Minister of any country?
Ans. Sanna Marin

Q31. Sahle-Work Zewde has become the first woman Prime Minister of which country?
Ans. Ethiopia


Q32. In which country ICC U-19 world cup 2020, in which Bangladesh emerged as the winner, organized?
Ans. South Africa


Q33. In   which city   UN Climate Change   Conference (COP 25) will   be organized from 2 to   13 December?
Ans. Madrid (But Chairmanship was under Chile)


Q34. Which Indian city has been designated as the UNESCO Creative City of Gastronomy?
Ans. Hyderabad (Mumbai- UNESCO   Creative City of Films)


Q35. In which country 35th ASEAN summit held?
Ans. Thailand (Bangkok)


Q36. In which city NATO Summit held form 3rd and 4th December?
Ans. Watford, London

Q37. Which state was ranked first in the Sustainable Development Goals Index 2019-20?
Ans. Kerala 


Q38. 'Damini’, a   dedicated women helpline, has launched by the   Road Transport Corporation of which state?
Ans. Uttar Pradesh


Q39. The   annual Flamingo Festival is to be held in January in which state?
Ans. Andhra Pradesh (at Pulicat Lake) 


Q40. Which   Indian actress   won the Crystal   Award, by World Economic Forum, for raising mental health   awareness?
Sol. Deepika Padukone 


Q41. What   is the rank   of India in the   World Economic Forum's   Gender Gap Index?
Ans. 112th 


Q42. Which cricketer broke the record of Wally Hammond to become the fastest batsmen to score 7,000 runs in test cricket?
Ans. Steven Smith


Q43. Which country has announced to launch a Gandhi Citizenship Education Prize?
Ans. Portugal


Q44. Gotabaya Rajapaksha became the President of Sri Lanka. Who swear in as the new Prime Minister of Sri Lanka?
Ans. Mahinda Rajapaksha 

Q45. TN Seshan passed away recently he was the ____ Chief Election Commissioner of India?
Ans. 10th 


Q46. Ramakant Gundecha passed away recently, he was a famous ______?
Ans. Dhrupad Vocalist 


Q47.    Who has   become the   youngest Indian   cricketer to score   a half-century in international   cricket and broke the record of Sachin Tendulkar?
Ans. Shafali Verma


Q48. 11th BRICS Summit, 2019 was held in which country?
Ans. Brazil (12th BRICS summit, 2020 will held in Russia)


Q47. P.S Sreedharan Pillai has been appointed as the governor of which state?
Ans. Mizoram 


Q48. Who won the 2019 JCB Prize for Literature for her novel ‘The Far Fields’?
Ans. Madhuri Vijay


Q49. Who has been appointed as the new Controller General of Accounts (CGA)?    
Ans. Soma Roy Burman


Q50. Who become the first female President of the European Commission (EC)?
Ans. Ursula von der Leyen


Q51. Which cricketer won the Sir Garfield Sobers Trophy for Cricketer of the Year?
Ans. Ben Strokes (England) (he also won BBC Sports Personality of the Year award 2019)


Q52. Who has been elected as the new President of Asian Development Bank (ADB)?
Ans. Masatsugu Asakawa


Q53. What is the rank of India in the Climate Change Performance Index (CCPI) 2019?
Ans. 9th (Top four spots unoccupied, Sweden at 5th position)


Q54. Who becomes the first Indian to play 150 Ranji matches?
Ans. Wasim Jaffer 


Q55. What is the name of satellite launched by ISRO through PSLV-C48 which is a radar imaging earth observation satellite?
Ans. RISAT-2BR1

Q56. Which school organization has allowed girls’ education in its premises in a phased manner?
Ans. Sainik School


Q57. Which city has been selected as the world’s leading Sports tourism Destination at the 26th edition of the World Travel Awards (WTA)?
Ans. Abu Dhabi 


Q58. Who among the following has been elected as the President of the governing board of ‘News Broadcasters Federation (NBF)’?
Ans. Arnab Goswami 


Q59. Who won the DSC Prize for South Asian Literature 2019 for his novel ‘Half the Night is Gone’?
Ans. Amitabha Bagchi 


Q60. Who won the prestigious Tansen Samman at the Tansen Samaroh 2019 held at Gwalior?
Ans. Pandit Vidyadhar Vyas


Q61. Which   country has   recently been   declared as ‘Reciprocating   Territory’ by India?
Ans. United Arab Emirates 


Q62. Kobe   Bryant, who has been killed in helicopter crash, was a Basketball player. He played for which NBA team?
Ans. Los Angeles Lakers


Q63. Which state has won the Khelo India Youth Games 2020   trophy?
Ans. Maharashtra  (Khelo India Youth Games held in Guwahati) 


Q64. Which board awarded with the ‘Golden Leaf Award 2019 at Tab Expo held at Amsterdam, Netherlands?
Ans. Tobacco Board of India (HQs at Guntur, AP)

Q65. Who has been declared as the most famous teenager of the decade by the UN?
Ans. Malala Yousafzai


Q66. Union Health Ministry launched SAANS campaign to reduce child mortality due to which disease?
Ans. Pneumonia (Social Awareness and Action to Neutralise Pneumonia Successfully)


Q67. Which state inaugurated first sugar mill which will produce ethanol directly from sugarcane?
Ans. Uttar Pradesh (Pipraich, Gorakhpur)


Q68. Which state become the first state to adopt the National Policy on Bio-fuels?
Ans. Rajasthan


Q69. Peetha, KALIA, Drink from Tap mission and Suraj Awards are the initiatives of which state’s government?
Ans. Odisha 


Q70. Justice Arvind Bobde sworn in as the Chief Justice of India. He is _____ Chief Justice of India?
Ans. 47th

Q71. Recently “Ma Gridhah Kasayasvidhanam” adopted as the motto of Lokpal of India, From Which Upanishad it is adopted?
Ans. Isa Upanishad 


Q72. Recently Global Diplomacy Index 2019 released, which country has maximum number of diplomatic posts across the world?
Ans. China (India at 12th Position)


Q73. What was the theme of World AIDS Day 2019, observed every year on 1st December?
Ans. Ending the HIV/AIDS Epidemic: Community by Community


Q74. Who was awarded honorary fellowship by Royal Aeronautical Society (RAeS) of United Kingdom (UK)?
Ans. G Satish Reddy 


Q75. Zozibini Tunzi won the Miss Universe 2019 title. She is from which country?
Ans, South Africa


Q76. Who crowned as the Miss World 2019 at the ceremony held at London?
Ans. Toni Ann Singh (Jamaica)


Q77. The World Anti-Doping Agency (WADA) committee has recommended a four-year global   sports ban on which country?
Ans. Russia 


Q78. Who has been has been appointed as the brand ambassador of La Liga in India?
Ans. Rohit Sharma


Q79. World Health Organisation has selected year 2020 as the “Year of the __________”.
Ans. Nurse and Midwife


Q80. ICEDASH and ATITHI are the two new IT initiatives of which ministry?
Ans. Union Ministry of Finance


Q81. Mumbai-Nagpur expressway will be renamed after whom?
Ans. Balasaheb Thackeray


Q82. What is the rank of the India in the 2019 Human Development Index?
Ans. 129th 


Q83. Who have become the first ever hockey player to win prestigious World Games Athlete of the Year Award?
Ans. Rani Rampal


Q84. In which city the first International Conference on ‘Landslides Risk Reduction and Resilience’ was held? 
Ans. New Delhi


Q85. Abiy Ahmed Ali awarded Nobel Peace Prize 2019. He is the Prime Minister of which country?
Ans. Ethiopia 


Q86. Who topped the Forbes’ list of 100 most powerful women of the world?
Ans. Angela Merkel 


Q87. Name the three Indian women who find their name in the Forbes’ list of 100 most powerful women of the world.
Ans. Nirmala Sitharaman (34th ) , Roshni Nadir Malhotra (54th ) and Kiran Mazumdar Shaw (65th )


Q88. Where the 13th edition of South Asian Games held?
Ans. Nepal (India topped the medal tally)


Q89. Which cricket team both the Syed Mushtaq Ali trophy and Vijay Hazare Trophy in 2019-20 session of domestic cricket?
Ans. Karnataka 


Q90. Which football player won the 2019 Ballon d’Or award?
Ans. Lionel Messi 


Q91. Which two variety of Tea from Darjeeling get the GI tag recently?
Ans. Green and White Tea 


Q92. Who has been appointed as the Chief Executive Officer of   the Alphabet Inc.?
Ans. Sundar Pichai  


Q93. Who has become the Times Person of the Year?
Ans. Greta Thunberg 


Q94. What is the name of the Chennai engineer who found the lost Vikram Lander?
Ans. Shanmuga Subramanian 


Q95. Which day is celebrated as the National Education Day on the occasion of birthday of Maulana Abdul Kalam Azad?
Ans. 11th November


Q96. Who   has been   named the PETA (People   for the Ethical Treatment of   Animals) ‘Person of the Year’ Award   2019?
Ans. Joaquin   Phoenix (PETA Person of the year India- Virat Kohli)

Q97. Sir Anerood Jugnauth GCSK is awarded with Padam Vibhushan Award. He is the former Prime Minister of which country?
Ans. Mauritius

Q98. ‘My Life, My Mission’ is the autobiography of:
Ans. Baba Ramdev


Q99. Which is the latest addition to the AYUSH group of health care system?
Ans. Sowa-Rigpa


Q100. Which word has been declared as the Word of the year 2019 by Oxford Dictionary?

Ans. Climate Emergency



No comments