Important History Questions for NDA 2 2019

Important History Questions for NDA 2 2019

As NDA 2 2019 is approaching, every candidate has pulled up their socks to clear the written examination and get SSB Interview call letter. In this article, we would be providing you the  Important History Questions for NDA 2 2019 exam. History plays a key role in the General Awareness Paper and to qualify the written exam, a candidate must score good in this section. The level of difficulty of this section is difficult as compare to other sections like Polity, Economics, Geography, Science and Current Affairs.

 Important History Questions for NDA 2 2019

1. The first astronomical observatory of Harappan Civilization was found at which among the following ancient Indian sites? 

A. Chanhudaro 

B. Ropar

C. Daimabad

D. Dholavira

Answer- D

2. Which of the following religious buddhist text is written in the form of questions and answers? 

A. Vinaya Pitaka

B. Sutta Pitaka

C. Abhidhamma Pitaka 

D. Prikarana

Answer- C

3. Rajukas were appointed by Asoka to perform which among the following functions

A. Revenue Functions 

B. Judicial Functions 

C. Religious Functions

D. Military Functions

Answer- B

4. The ‘Saptanga Theory of State’ was propounded by 

A. Kautilya in Arthashastra 

B. Manu in Manusmriti 

C. Kalhan in Rajatarangini

D. Banabhatta in Harshcharita


Answer- A

5. Which among the following pairs is NOT correctly matched? (Traveler – During reign of King) 

A. Megasthenes – Chandragupta Maurya

B. Deimachos – Asoka

C. Hsuan -Tsang – Harshavardhana 

D. Fa-Hien – Chandragupta II

Answer- B

6. Consider the following statements:

1. Central theme of Kathopnishad is immortality

2. Central theme of Mandukya Upnishad is Aum 

Which among the above statements is / are correct? 

A. 1 only

B. 2 only

C.  Both 1 & 2

D. Neither 1 nor 2

Answer- C

7. Ahmad Shah Abdali invaded India for the first time during the reign of which Mughal Emperor

A. Muhammad Shah 

B. Ahmad Shah

C. Shah Alam-II 

D. Akbar-II

Answer- C

8. Who among the following wrote Astangasangraha? 

A. Banabhatta

B. Aryabhatta 

C. Vagabhatta

D. Kalhana

Answer- C

9. Shershah Suri introduced the coins made of?

A. Gold & Copper 

B. Gold & Silver Only

C. Gold, Silver & Copper 

D. Silver & Copper Only 

Answer- C

10.“Sur Sagar “, a treatise on music was written during the reign of which of the following Mughal emperors?

A. Humayun

B. Akbar

C. Jahanagir 

D. Shahjahan

Answer- B

11. During the reign of which among the following rulers, Malik Muhammad Jaisi completed his epic work ‘Padmavat’ ?

A. Shershah 

B. Akbar 

C. Shahjahan

D. Aurangjeb

Answer- A

12. Vasucharita is a work of which of the following ?

 A. Ram raja

 B. Krishndev rai 

C. Vitthalantha 

D. Kalidasa

Answer- A

13.In the reign of Firuz Shah Tughalq which of the following tax was 1/6 of the booty captured during war?

A. Kharaz 

B. Khams

C. Jaqat

D. Zaziya

Answer- B

14.The system of Dagh and huliya was introduced by

A. Iltutmush

B. Ala-ud-din-Khilji

C. Balban

D. Firuz Shah Tughlaq

Answer- B

15. Which one among the following books was authored by a lady of the Mughal Royal House?

A. Akbar Nama

B. Babur Nama

C. Humayun Nama

D. Badsha Nama

Answer- C

16. What was the original name of Tansen, the famous musician in the court of Akbar

A. Mahananda Pande

B. Lal Kalwant

C. Baz Bahadur

D. Ramtanu Pande.

Answer- D

17. Which one among the following was not true about the Kerala king, Maratha Verma?

A. He ruled over Travancore

B. He subdued the feudatories

C. He gave heavy bribes to the European Officers to Maintain Peace

D. He organised a strong modern Army

Answer- C

18. Arrange the following events in the order of their chronology:

1.August Offer 

2.Poona Pact 

3.Third Round Table Conference 

Choose the correct option

A.1-2-3 

B. 2-3-1 

C. 2-1-3

D. 2-1-3

Answer- B

19. Arrange the following in correct chronological order

1. Third Carnatic War

2. First Burmese War

3. First Mysore War

4. Second Afghan War

Codes

A. 1,4,3,2

B. 1,3,2,4

C. 2,4,1,3

D. 3,1,2,4

Answer- B

20. Who among the following had founded the Theosophical society in the United States of America?

A. Swami Dayanand Saraswati

B. Madam Blavatsky

C. Madam Cama

D. Lala Hardyal

Answer- B

No comments