Top Expected Questions for CDS II 2019 Exam

Top Expected Questions for CDS II 2019

As CDS 2 2019 is approaching, every candidate has pulled up their socks to clear the written examination and get SSB Interview call letter. In this article, we would be providing you the top expected questions for  CDS II 2019 exam.

Here are top expected questions for CDS II 2019


1. With reference to Paramparagat Krishi Vikas Yojana (PKVY), consider 
the following statements 
1. It is an elaborated component of Soil Health Management (SHM) Project. 
2. It incentivises traditional farming knowledge. 

Which among the above statements is/are correct? 
(a) 1 only 
(b) 2 only 
(c) Both 1 and 2 
(d) Neither 1 nor 2 
  
Ans: (a) 1 only 
  
2. With reference to the Kisan Credit Card (KCC) Scheme, consider the 
following statements 

1. KCC scheme is being implemented by all Co-operative banks, Regional Rural 
Banks and Public Sector Banks throughout the country. 
2. The scheme covers the risk of KCC holders against death or permanent disability 
resulting from accidents. 
3. Card valid for 5 years subject to annual review. 

Which among the above statements is/are correct? 
(a) 1 and 2 only 
(b) 2 and 3 only 
(c) 1 and 3 only 
(d) 1, 2 and 3 

Ans: (d) 1, 2 and 3 
  
3 With reference to ‘Leader of the opposition’ post, consider the 
following statement 
  
1. According to constitution leader of the largest party that has not less than one-  tenth of the total strength of the house. 
  
2. The Leader of opposition submits his resignation to Prime Minister. 

Which among the above statements is/are correct? 

(a) 1 only 
(b) 2 only 
(c) Both 1 and 2 
(d) Neither 1 nor 2 

Ans: (d) Neither 1 nor 2 

4. With reference to North-East Venture Fund (NEVF), recently seen in 
the news, consider the following statements 

1. It is the first dedicated venture capital fund for the North Eastern Region. 
2. It aims to help female entrepreneurs in the region. 
3. The investment under this scheme ranges from Rs. 25 lakh to Rs.10 crore per 
venture. 

Which among the above statements is/are correct? 

(a) 1 and 2 only 
(b) 2 and 3 only 
(c) 1 and 3 only 
(d) 1, 2 and 3 

Ans: (c) 1 and 3 only 
  
5. With reference to Surrogacy regulation bill, consider the following 
statements 
1. The bill aims to ban any form of surrogacy in India. 
2. The bill aims to establish a National Surrogacy Board at the central level and 
state surrogacy boards. 

Which among the above statements is/are correct? 
  
(a) 1 only 
(b) 2 only 
(c) Both 1 and 2 
(d) Neither 1 nor 2 

Ans: (b) 2 only 
  
6. With reference to Core Investment Companies (CICs), often seen in 
the news, consider the following statements 

1. They are non-banking financial companies with an asset size of ₹100 crore and 
above.  
2. They are allowed to accept public funds. 
3. It works under the regulation of RBI. 

Which among the above statements is/are correct? 

(a) 1 and 2 only 
(b) 2 and 3 only 
(c) 1 and 3 only 
(d) 1, 2 and 3 

Ans: (d) 1, 2 and 3 

7. With reference to the International Whaling Commission (IWC), 
consider the following statements 

1. It is set up by UNCLOS. 
2. In 1986, it adopted a moratorium on commercial whaling which still continues. 
3. Only two whale sanctuaries have been designated by IWC till date.

Which among the above statements is/are correct? 
  
(a) 1 and 2 only 
(b) 2 and 3 only 
(c) 1 and 3 only 
(d) 1, 2 and 3 

Ans: (b) 2 and 3 only 

8. Why there is a great concern about the ‘Fly ash’ that are released into 
the environment? 

(a) They are considered to cause skin cancer in children 
(b) They are a major source of PM 2.5, respirable pollution particles. 
(c) They are small enough to be absorbed by crop plants in irrigated fields. 
(d) They are often used to be found as a construction material. 
  
  
Ans: (b) They are a major source of PM 2.5, respirable pollution particles. 
  
9. With reference to Tamil yeoman, recently seen in the news, consider 
the following statements 
1. It is endemic to western ghats. 
2. It is a mammal. 

Which among the above statements is/are correct? 
  
(a) 1 only 
(b) 2 only 
(c) Both 1 and 2 
(d) Neither 1 nor 2 
  
Ans: (a) 1 only 

10. PUNCH mission recently seen in news refers to 

(a) Training girls from rural background for Wrestling. 
(b) Online attendance system for all Government employees. 
(c) The mission which will image the Sun for advanced research. 
(d) Personal Hygiene Awareness mission by Swachh Bharat Mission. 

Ans: (c) Mission which will image the Sun for advanced research. 

No comments