25 Science Questions for CDS 2 Exam 2019

25 Science Questions for CDS 2 Exam 2019

As CDS 2 2019 is approaching, every candidate has pulled up their socks to clear the written examination and get SSB Interview call letter. In this article, we would be providing you the 25 most important Science questions for CDS 2 2019 exam. General Science plays a key role in the General Awareness Paper and to qualify the written exam, a candidate must score good in this section. The level of difficulty of this section remains moderate as compare to other sections like History, Polity, Economics, Geography and Current Affairs.

25 Most Important Science Questions


1. Which one of the following statement is correct in relation to sound? Velocity of sound does not depend upon the nature of media.

A. It does not depend upon the nature of media.

B. It is maximum in  gases and minimum in liquids.

C. It is maximum in solids and minimum in liquids.

D. It is maximum in solids and minimum in gases.

Answer- D

2.  X-rays are

A. Deflected by an electric field but not by a magnetic field

B. Deflected by a magnetic field but not by an electric field

C. Deflected by both a magnetic field and an electric field

D. Not deflected by a magnetic field or a magnetic field.

Answer- D

3. A Body is falling freely under the action of gravity alone in vacuum. Which one of the following remains constant during the fall.

A. Potential Energy

B. Kinetic Energy

C. Total Linear Momentum

D. Total Mechanical Energy

Answer- D


4. The coil in a heater is made of



A. Nichrome

B.Tungsten

C. Copper

D. Iron

Answer- A

5. The phenomenon of mirage occurs due to which one of the following?

A. Polarization of Light

B. Dispersion of Light

C. Diffraction of Light

D. Total Internal Reflection of light

Answer- D

6. If a liquid is heated in space under no gravity, the transfer of heat will take place by process of

A. Conduction

B. Convection

C. Radiation

D. Cannot be heated in the absence of gravity

Answer- C

7. Transformer is kind of appliance that can

1. Increase power

2. Increase voltage

3. Decrease voltage

4. Measure current and voltage

A. Only 4

B. 1 and 4

C.2 and 3

D. 2,3 and 4


Answer- C


8. Which gas is used in filling electric bulbs?

A. Neon

B. Argon

C. Radon

D. Krpton

Answer- B

9. German Silver is an alloy of

A. Gold and Silver

B. Copper ans Silver

C. Copper, Zinc and Silver

D. Copper, Zinc and Nickel

Answer- D


10. Mish Metal is widely used in the manufacture of which of the following?

A. Material of car brake

B. Smoke detectors

C. Cigarette lighters

D. Emergency lights

Answer-C

11. Which one of the following statement is not correct??

A. Hydrogen is an element

B. Hydrogen is the highest element

C. Hydrogen has no isotopes

D. Hydrogen and Oxygen form an explosive mixture

Answer - C

12. CNG used in automobiles to check pollution, mainly consists of

A. CH4

B. CO2

C. N2

D. H2

Answer- A

13. Which of the following is used in foam fire extinguishers?

A. Aluminium Sulphate

B. Copper Sulpahte

C. Cobalt Sulphate

D.Nickel Sulphate

Answer- A

14. Which of the following substance is used in the manufacture of safety matches?

A. Red Phosphorous

B. White Phosphorous

C. Phosphorous Trioxide

D. Black Phosphorous

Answer- A

15. Which one of the following substance is made from natural raw material?

A. Rayon

B. Nylon

C. Polyester

D. Polystyrene

Answer- Rayon

16. What is a mixture of potassium nitrate, powdered charcoal and sulphur called?

A. Glass

B. Cement

C. Paint

D. Gun Powder

Answer- D

17. Which one of the following glasses is used in bullet proof screens?

A. Soda Glass

B. Pyrex Glass

C. Jena Glass

D. Reinforced Glass

Answer- D

18. Which of the following statements is/are correct?  Viruses can infect

1. Bacteria

2. Fungi

3. Plants

Select the correct answer using the code given below

A. 1 and 2 Only

B. 3 Only

C. 1 and 3 only

D. 1,2 and 3

Answer- D

19. Consider the following organisms

1. Agaricus

2. Nostoc

3. Spirogyra

Which of the above is/are used as biofertilizer?

A. 1 and 2

B. 2 only

C. 2 and 3

D. 3 only

Answer- B

20. Consider the following diseases

1. Diphtheria

2. Chickenpox

3. Smallpox

Which of the above diseases has/have been eradicated in India?

A.1 and 2

B. 3 Only

C. 1,2 and 3

D. None

Answer- B

21. In human body, which one of the following hormones regulates blood calcium and phosphate?

A.Glucagon

B. Growth hormone

C. Parathyroid Hormone

D. Thyroxine

Answer- C

22. Production of which one of the following is a function of the liver

A. Lipase

B. Urea

C. Mucus

D. Hydrochloric Acid

Answer- B

23. How do most insects respire?

A. Through Skin

B. Through Gills

C. By Gills

D. By Tracheal System

Answer- D

24. Which of the following is not a good source of nutritional Calcium?

A. Rice

B. Ragi

C. Skimmed Milk

D. Egg

Answer- A

25. What is the pH level of blood of normal person?

A. 4.5 - 4.6

B. 6.4 - 6.5

C. 7.35 - 7.45

D. 8.25 - 8.35

Answer- C



No comments