15 Important Questions of Polity for CDS 2 2019

15 Important Questions of Polity for CDS 2 2019

As CDS 2 2019 is approaching, every candidate has pulled up their socks to clear the written examination and get SSB Interview call letter. In this article, we would be providing you the 15 most important questions of Polity for CDS 2 2019 exam. Polity plays a key role in the General Awareness Paper and to qualify the written exam, a candidate must score good in this section. The level of difficulty of this section is difficult as compare to other sections like History,Economics, Geography, Science and Current Affairs

15 Important Questions of Polity

1. The first reading of the Bill in a House of Parliament refers to:

A. The Motion for leave to introduce a bill in the house
B. The General discussion on the bill as whole where only the principle underlying the Bill is discussed and not the details of the bill.
C. The general Discussion on the bill where the bill is discussed in details.
D. The state when the bill is referred either to select committee of the house or to the joint committe of the two houses.

Answer- A

2. After the general elections, the protem speaker is

A. Elected by the Lok Sabha
B. Appointed by the President of India
C. Appointed by the Chief Justice of the Supreme Court
D. the senior most member of the Lok Sabha

Answer- B

3. A bill is deemed to be a 'Money Bill' if it has any provisions dealing with

1. Imposition, abolition, remission, alteration or regulation of any tax
2. Appropriation of Money from consolidated fund of India
3. Imposition of fines or other pecuniary penalties
4.Payment of fee for licences or fee for services rendered

Select the answer using the code below

A. 1 and 2 
B. 1,3 and 4
C. 1,2 and 3
D. 2 only

Answer- A

4. In the Rajya Sabha, the states have been given seats

A. In accordance with their population.
B. Equally
C. On the basis of population and economic position
D. On the basis of present economic status

Answer- C

5. The form of oath of office for a minister for the union of India is enshrined in the 

A. First Schedule
B. Second Schedule
C. Third Schedule
D. Fourth Schedule

Answer- C

6. Which of the following amendment gives constitutional status to three-tier Panchayati Raj system 

A. 73rd constitutional amendment, 1993
B. 72nd constitutional amendment, 1992
C. 74th constitutional amendment, 1993
D. 75th constitutional amendment, 1994

Answer- A

7.  Which is the first Indian State to implement Panchayati Raj System was

A. Rajasthan
B. Punjab
C. Gujarat
D. Uttar Pradesh

Answer- A

8. Which of the following article empowers the President to call for joint sitting of both houses?

A. Art 108
B. Art 102
C. Art 101
D. Art 110

Answer- A

9. Who among the following was the Finance Minister of India in the Interim Government during 1946-47?

A. R.K Shanmukham Chetty
B. John Mathai
C. Liaquat Ali Khan
D. Chintamanrao Deshmukh

Answer- C

10. A federal structure for India constitution was 1st put forward by the

A. Act of 1919
B. Act of 1909
C. Act of 1935
D. Act of 1947

Answer- C

11. Social Contract is written by

A. Rousseau
B. Plato
C. Aristotle
D.Thomas Hobbes

Answer- A

12. The Council of Minister is collectively responsible to which of the following

A. Prime Minister
B. President
C. Rajya Sabha
D. Lok Sabha

Answer- D

13. Which article of constitution provides an advisory jurisdiction to the Supreme Court?

A. Article 129
B. Article 132
C. Article 143
D. Article 32

Answer- C

14. Power of the  Supreme Court of India to decide the dispute between centre and state falls under

A. Advisory Jurisdiction
B. Original Jurisdiction
C. Appellate Jurisdiction
D. Constitutional Jurisdiction

Answer- B

15. Any Amendment in the constitution of India, in regard to which of the following subjects, needs only simple majority of the parliament?

1. Directive principles of state policy
2. Election of the President and its manner
3. Quorum in the Parliament
4. Creation of the Legislative Council in a state

Select the correct answer using the codes given below:

A. 1 and 2 only
B. 2 and 3 only
C. 3 and 4 only
D. 1 and 4 only

Answer- C


Jai Hind!

No comments