# Mathematics Questions for CDS & AFCAT: 22nd December

Dear Students, Defence Adda is providing you all with this quiz on Mathematics questions for CDS, AFCAT, CAPF and other Defence Examinations. The questions asked in Mathematics Section of most of the defence examinations are based on the topics from Mathematics of Class 11th and 12th. The questions asked in this section are complex and comparatively difficult but once attempted with high accuracy, can fetch you full marks in this section. Also, practice on a daily basis helps one dive into the core concepts of a subject and thus, help her perform to the best of her ability in the real examinations. So, attempt the daily quizzes being provided by Defence Adda and score to the maximum in the Mathematics Section of all sorts of defence examinations.

(a) 72

(b) 110

(c) 132

(d) 154

(a) 10

(b) 11

(c) 12

(d) 14

(a) 35 litres

(b) 40 litres

(c) 60 litres

(d) 96 litres

(a) Rs. 620

(b) Rs. 430

(c) Rs. 360

(d) Rs. 270

(a) Rs. 1, 00, 000

(b) Rs. 1, 15, 000

(c) Rs. 1, 20, 000

(d) Rs. 1, 25, 000

(a) 12. 4 kmph

(b) 14.6 kmph

(c) 18.4 kmph

(d) 21.6 kmph

Sol.

The given sequence is based on the following pattern:

7 × 8 =56

8 × 9 = 72

9 × 10 = 90

10 × 11 = 110

11 × 12 = 132

12 × 13 =156 154

∴ 154 is the wrong number.

**Q1. The numbers of the sequence 56, 72, 90, 110, 132, 154 form a pattern. Which of them is a misfit in the pattern?**(a) 72

(b) 110

(c) 132

(d) 154

**Q3. The ratio of an interior angle to the exterior angle of a regular polygon is 5 : 1. The number of sides of polygon is.**(a) 10

(b) 11

(c) 12

(d) 14

**Q7. The milk and water is a mixture are in the ratio 7 : 5. When 15 litres of water are added to it, the ratio of milk and water in the new mixture becomes 7 : 8. The total quantity of water in the new mixture is -**(a) 35 litres

(b) 40 litres

(c) 60 litres

(d) 96 litres

**Q8. Rs. 2010 are to be divided among A, B and C in such a way that if A gets Rs. 5 then B must get Rs. 12 and if B gets Rs. 4 then C must get Rs. 5.50. The share of C will exceed that of B by -**(a) Rs. 620

(b) Rs. 430

(c) Rs. 360

(d) Rs. 270

**Q9. A man buys a field of agricultural land for Rs. 3,60,000. He sells one-third at a loss of 20% and two-fifths at a gain of 25%. At what price must he sell the remaining field so as to make an overall profit of 10%?**(a) Rs. 1, 00, 000

(b) Rs. 1, 15, 000

(c) Rs. 1, 20, 000

(d) Rs. 1, 25, 000

**Q10. A train passes a platform 90 metre long in 30 seconds and a man standing on the platform in 15 seconds. The speed of the train is:**(a) 12. 4 kmph

(b) 14.6 kmph

(c) 18.4 kmph

(d) 21.6 kmph

**SOLUTIONS**

**S1. Ans.(d)**Sol.

The given sequence is based on the following pattern:

7 × 8 =56

8 × 9 = 72

9 × 10 = 90

10 × 11 = 110

11 × 12 = 132

12 × 13 =156 154

∴ 154 is the wrong number.

## No comments