Current Affairs Quiz: 15th August





Dear Aspirants, Current Affairs is an important subject in various exams like NDA, CDS, AFCAT, CAPF and other Police Exams. You cannot master current affairs in one day and so you need to prepare them regularly. Here at Defence Adda, we provide you with the quizzes based on daily event affairs that are important for your exams.



Q1. The Ease of Living Index 2018 was released by Union Minister Hardeep Singh Puri with few most prominent cities failing to make a cut in the top 10. Of total 111 cities ranked under the index, which of the following cites was ranked at the bottom-most position? 
(a) Kohima
(b) Rampur
(c) Patna
(d) Warangal
(e) Dispur
S1. Ans.(b)
Sol. The Ease of Living Index 2018 was released by Union Minister Hardeep Singh Puri with few most prominent cities failing to make a cut in the top 10. Of total 111 cities ranked under the index, Pune has been ranked first while Navi Mumbai has surfaced as the second preferred spot in terms of 'liveability'. 
Bottom 3 Cities in The List are: 
1. Rampur (111th),
2. Kohima (110th),
3. Patna (109th). 

Q2. The Union Home Minister Rajnath Singh has rolled out the Smart City projects that will help New Delhi emerge as a world-class city. The projects are undertaken by the NDMC. What does' stands for in NDMC? 
(a) Mortality
(b) Maternity
(c) Maturity
(d) Municipal
(e) Multiple
S2. Ans.(d)
Sol. The Union Home Minister Rajnath Singh has rolled out the Smart City projects that will help New Delhi emerge as a world-class city. The projects are undertaken by the New Delhi Municipal Council (NDMC). 

Q3. The CM of which of the following state has recently announced that it is the first among the 28 other states in the country to provide Right to Skills’ Development to the youth? 
(a) Uttarakhand
(b) Himachal Pradesh
(c) Chhattisgarh
(d) Jharkhand
(e) Bihar
S3. Ans.(c)
Sol. Chhattisgarh Chief Minister Raman Singh announced that Chhattisgarh is the first among the 28 other states in the country to provide Right to Skills’ Development to the youth.

Q4. India’s first genetic resource bank, National Wildlife Genetic Resource Bank (NWGRB) was inaugurated at Centre for Cellular and Molecular Biology’s (CCMB) Laboratory of Conservation of Endangered Species (LaCONES) facility in ____________. 
(a) New Delhi
(b) Hyderabad
(c) Agartala
(d) Kolkata
(e) Pune
S4. Ans.(b)
Sol. India’s first genetic resource bank, National Wildlife Genetic Resource Bank (NWGRB) was inaugurated at Centre for Cellular and Molecular Biology’s (CCMB) Laboratory of Conservation of Endangered Species (LaCONES) facility in Hyderabad, Telangana. 

Q5. Name the police that has inducted an all-woman Special Weapons and Tactics (SWAT) team, consisting of 36 commandos, the first ever by any police force in India for anti-terrorist operations. 
(a) UP Police
(b) Delhi Police
(c) Mumbai Police
(d) Telangana Police
(e) Chennai Police
S5. Ans.(b)
Sol. The Delhi Police inducted an all-woman Special Weapons and Tactics (SWAT) team, consisting of 36 commandos – the first ever by any police force in India – for anti-terrorist operations. Union Home Minister Rajnath Singh announced the team. 

Q6. Name the bank that has been considered as the most patriotic brand, according to a survey conducted by UK-based online market research and data analytics firm YouGov. 
(a) Allahabad Bank
(b) Axis Bank
(c) State Bank of India
(d) Bandhan Bank
(e) HDFC Bank
S6. Ans.(c)
Sol. Country’s largest lender State Bank of India (SBI) is considered to be the most patriotic brand, according to a survey conducted by UK-based online market research and data analytics firm YouGov, followed by Tata Motors, Patanjali, Reliance Jio and BSNL. Around 16% respondents ranked SBI to be the most patriotic brand overall, followed by Tata Motors and Patanjali with 8% each, and Reliance Jio and BSNL with 6% each.

Q7. The lander on the Chandrayaan-2 mission will be named ____________. 
(a) Abdul
(b) Raman
(c) Parmanu
(d) Vikram
(e) Bhabha
S7. Ans.(d)
Sol. The lander on the Chandrayaan-2 mission, which is scheduled to be launched in January 2019 will be named ‘Vikram’ after Vikram Sarabhai, the father of Indian space programme. The Indian Space Research Organisation (ISRO) has got clearance from the space commission. 

Q8. Viraj Madappa is related with which of the following sports? 
(a) Football
(b) Hockey
(c) Kabaddi
(d) Cricket
(e) Golf
S8. Ans.(e)
Sol. Indian golfer Viraj Madappa became the youngest Indian to win on the Asian Tour, as he won his first title on the Asian Tour at Take Solutions Masters in Bengaluru. Viraj Madappa scored a total of 16-under 268 at the Asian Tour event. He is 20 years old.

Q9. The 2018 Vietnam Open officially known as YONEX-SUNRISE Vietnam Open 2018, was held at Nguyen Du Cultural Sports Club in Ho Chi Minh City, Vietnam. Men’s Singles event was won by Shesar Hiren Rhustavito (Indonesia). He defeated ____________.
(a) Kidambi Srikanth
(b) Ajay Jayaram
(c) Lee Sheng-mu
(d) Yang Po-hsuan 
(e) Alfian Eko Prasetya
S9. Ans.(b)
Sol. The 2018 Vietnam Open officially known as YONEX-SUNRISE Vietnam Open 2018, was held at Nguyen Du Cultural Sports Club in Ho Chi Minh City, Vietnam. Men’s Singles event was won by Shesar Hiren Rhustavito (Indonesia). He defeated Ajay Jayaram of India. 

Q10. The eminent personality of India, Balramji Das Tandon passed away recently at the age of 90. He was the Governor of ______________. 
(a) Odisha
(b) Jharkhand
(c) Chhattisgarh 
(d) Assam
(e) Himachal Pradesh
S10. Ans.(c)
Sol. Chhattisgarh Governor Balramji Das Tandon passed away at the age of 90. He was admitted to a hospital in Raipur after he suffered cardiac arrest.

No comments